Sylhûs beschadigd door brand, WSH en SFT strijdbaar

Wellicht heeft u het al gelezen of gezien, ons Sylhûs heeft afgelopen vrijdag 4 juni flinke schade opgelopen door een felle brand die rond 18:00 uur werd ontdekt in de keuken. De brand werd meteen gemeld en enkele minuten later kwam de eerste brandweerwagen er al aan. Er is gelukkig doeltreffend gehandeld door korpsen uit Heeg en omliggende gemeenten, ze waren snel bij de keuken die inmiddels al in lichterlaaie stond. Buiten zagen we de vlammen al onder de dakpannen vandaan uit het dak komen en grote rookwolken kwamen door ramen en deuren naar buiten.

De lokale brandweer kent ons pand gelukkig goed en heeft er ook al eerder in geoefend, dus de mannen met perslucht vonden hun weg snel. Door doortastend handelen kon, voordat de brand oversloeg naar andere ruimten, al begonnen worden met blussen, eerst met schuim in de keuken en later met water over het dak. Na ongeveer 3 kwartier werden vanuit een hoogwerker de laatste waterstralen op het dak gespoten en na het uiteen trekken van de pannen ter controle en inspectie binnen kon het sein ‘brand meester’ worden gegeven.

Uiteindelijk is onze mooie keuken geheel uitgebrand, is apparatuur op de naastgelegen zolder verloren gegaan, is het dak en constructie boven de keuken flink beschadigd en is er rook en waterschade in het hele pand. Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd en zijn de tjotters van de Stichting Friese Tjottervloot en alle boten en ander materiaal van de WSH inclusief alle Optimisten en Splashes van onze ledden en onze nieuwe roeisloep ook gespaard gebleven.

Vandaag, zaterdag 5 juni, hebben we met een grote ploeg vrijwilligers gezorgd dat het dak boven de keuken in elk geval weer zo goed als waterdicht is. Onze huisinstallateur Hielke Hettinga heeft ondertussen gezorgd dat we weer licht en water hebben op de begane grond. Daarmee kunnen de WSH en de Stichting Friese Tjottervloot in elk geval weer functioneren.

De komende dagen zullen in het teken staan van het onderzoek door de verzekering. Daarna gaan we ons snel buigen over de mogelijkheden die we hebben om komende evenementen zoals de Combi Heeg die volgend weekend gepland staat door te kunnen laten gaan.

We gaan ons richten op wat mogelijk is. De bar en de keuken kunnen we waarschijnlijk nog een tijd niet gebruiken, maar het deel van de Stichting Friese Tjottervloot en de verdere begane grond met kleedkamers, toiletten, info post en botenloods zullen snel weer in gebruik worden genomen.

Wij willen langs deze weg de brandweerkorpsen hartelijk danken voor het snel en doeltreffend handelen. Daarnaast zijn we uitermate trots op onze vrijwilligers die, ondanks dat ze flink zijn aangeslagen, meteen weer de handen uit de mouwen steken. Tenslotte willen we alle mensen bedanken die ons op allerlei manieren een hart onder de riem hebben gestoken.